Litteratur om balansboll

Träning med Balansboll, Olle Furberg (ännu ej publicerad)
Innehåller mer än 200 olika övningar med balansboll: enkla stabilitetsövningar, basövningar och övningar för elitmotonärer både med hantlar, kryssdragsmaskin och skivstänger. Övningarna är rikt illustrerade och ordnade efter olika muskelgrupper och beskriver syfte, arbetande muskler och tips om hur övningen kan varieras. Läs mer om boken "Träning med Balansboll"
 

Spinal Stabilization : The New Science of Back Pain, Rick Jemmett, ISBN 096887150X (Maj 2001)
En enkel och trevlig bok som vänder sig till en lite bredare publik. Boken gör en kort sammanfattning av de senaste forskningsrönen kring ryggstabilitet och ger sedan rikligt med övningar på balansboll för att stärka ryggen. I skrivande stund (november-02) är boken endast tillgänglig från USA (via Amazon.com).

 
Back Stability, Christopher Norris, ISBN: 073600081X (July 2000)
Förklarar teorin bakom ryggstabilitet och fler flera bra exempel på övningar och övningsupplägg. Vänder sig mot sjukgymnaster och kräver viss kunskap i anatomi och fysilogi. Även om boken är en aning tung att läsa och innehåller lite väl mycket facktermer så är den mycket pedagogisk och rikt illustrerad,
 
Therapeutic Exercise for Spinal Segmental Stabilization: In Lower Back Pain, Carolyn Richardson et al., ISBN: 0443058024; (December 1998)
Går ännu djupare in i forskningen kring ryggstabilitet och olika test och diagnostiseringsmetoder. Diskuterar upplägg av rehabiliteringsprogram. Boken är dessvärre lite för teoretisk och saknar nästan helt praktiska övningar. Intressant läsning om man vill fördjupa sig i state-of-the-art inom ryggstablitet.
 
Neuromechanical control of the spine, Paul Hodges, ISBN 9173495522 (Juni 2003)
Paul Hodges avhandling som innehåller en sammanfattning av hans forskningsresultat som lett fram till den delvis reviderade synen på ryggstabilitet och transversala bukmuskeln. Innehåller även de sju viktigaste originalartiklarna som i detalj beskriver de olika försök som utgör själva grunden.
 
Clinical Anatomy of the lumbar spine and sacrum, Nikolai Bogduk, 3:e upplagan ISBN 0443060142 (1997).
En anatomibok helt ägnad ländryggen. Boken går igenom ländryggens antomi: muskler, ligament, leder, biomekanik och biokemi. Det finns ett särksilt kapitel om ländryggens (in)stabilitet och ett annat kapitel som gör en sammanfattning av alla mekansimer som kan ligger bakom smärta i ländryggen. Boken är en självklar referens om man vill förstå grunderna för ryggstabilitet. De föregående böckerna (av Hodges och Richardson et al)  bygger delvis på innehållet i denna bok.
 
Proprioception and Neuromuscular Control in Joint Stability, Scott M. Lephart (Editor), Freddie H. Fu (Editor), ISBN: 0880118644 (December 1999).
En samling med 37 vetenskapliga artiklar som beskriver forskning kring proprioception och neuromuskulär ledstabilitet. De flesta artiklarna beörr stabiltet i knäled, fotled och armar/axlar, men är ofta lika tillämpliga för andra leder.
 
Motor Learning and performance, Schimdt &Wrisberg, 2:a upplagan ISBN 0880115009 (2000)  Finns även på svenska "Idrottens Rörelselära" (utgiven av SISU idrottsböcker)
Ett smått klassiskt verk som beskriver motorisk kontroll, inlärning och teorin om motoriska program. Ger en bra introduktion till motorisk kontroll. Kapitlen om inlärning är mycket nyttig läsning för alla som förösker instruera rörelser inom idrott, sjukgymnastik m.m. Boken förklarar bl.a. vetenskapliga undersökningar som visar hur man effektivast ger feedback och lär ut nya eller komplicerade rörelser. Mycket tillämpbart när man ska lära ut bålstabilitet!
 
The Swiss Ball: Theory, Basic Exercises and Clinical Applications, Beate Carriere, ISBN: 3540611444 
En bok som beskriver balansbollens användning inom sjukvården, sjukgymnastik för både akuta och kroniska skador, t.ex. beskörhet, inkontinens, cerebral pares, skolios m.m. Boken är tråkig och bildillustrationerna med olika patienter gör inte läsningen mer uppmuntrande. Icke desto mindre är den unik i sitt slag genom att på ett organiserat sätt sammanfatta övningar för olika patientgrupper.
 
Breathworks for Your Back: Strengthening Your Back from the Inside Out, Nancy L. Swayzee, ISBN 0380790440
En lite speciell bok på c:a 250 sidor som beskriver hur man stärker upp ryggen genom att kombinera andningsövningar med korrekt hållning och speciella styrkeövningar. De flesta av övningarna görs med kroppen som belastning utan något extra hjälpmedel, perfekt övningsbank för jympaledare som även vill träna de djupa magmusklerna.