Kläder
Även om kläderna
normalt inte har så avgörande för träningen så
har de ändå viss betydelse för träning som syftar
till att ökar balans, rörlighet och kroppsmedvetenhet
Välj kläder som är smidiga och samtidigt tydliggör teknik och hållning. |
Detta gäller träning med såväl balansboll som yoga, pilates m.m. Vanligtvis brukar
man inte vara så noga med träningskläder, det brukar bli
en t-shirt och ett par shorts. Men när du
kör ett ordentligt pass med balansboll så kopplar du in många avkroppens muskler samtidigt och du måste ha fullt fokus på
din kropp och dess rörelser. Uppmärksamheten blir dålig
om du har en stor säckig t-shirt som åker upp och är i
vägen och som du ständigt trasslar in dig i.
När du testar kläder, böj dig framåt från höften. Hasar tröjan ner mot axlarna? Inte så lyckat om du jobbar upp och ner med huvudet nedåt som i t.ex. fällkniven. Testa en tajtare tröja i mindre halkigt material.
Flexibla kläder
Kläder för
bollträning bör vara flexibla, rörliga och alltid vara ur
vägen för dina rörelser. Använd kläder i lite tunnare stretchmaterial
som följer med smidigt i alla rörelser. Det är också
viktigt att kunna uppmärksamma hållning och positionen för
olika leder; bulkiga och säckiga kläder som sweatshirts eller
vindbyxor gör det omöjligt att se lederna och därmed svårt
både för dig själv eller din instruktör att avgöra
om du gör övningen korrekt..
Extra viktigt att du tydligt kan se rörelser och hållning för både mage och rygg. Mycket av bollträningen
handlar ju om teknik för att få kontroll över musklerna kring bålen.
Ett dilemma är att många otränade inte känner sig helt bekväma med sin kropp och gärna vill dölja bålen under lager med stora kläder. Det är olyckligt eftersom det oftast är de som har mest att tjäna på av att träna upp kroppskontroll och hållning. En kompromiss är att i så fall att köpa sig en egen balansboll och börja bålträningen hemma i lugn och ro.
Säkerhet
Undvik att träna med bar överkropp direkt mot bollen. Friktionen som uppstår när huden gnider mot gummit i bollen kan göra rejält ont. Om du blir varm och börjar svettas blir bollen istället för hal och du riskerar att glida av bollen istället. Inget av alternativen är vettigt. I nödfall kan en handduk uppe på bollen vara till hjälp om du t.ex. vill träna på stranden.
Riktigt blanka och hala tyger gör att du ständigt glider av från bollen och kan bli ganska farligt i övningar där du ligger eller står uppe på bollen!
Undvik även kläder med knappar, grova dragkedjor och andra utsmyckningar som kan vara obekväma att ligga mot. Tänk även på att spetsiga nitar och spännen även kan skada bollen.
Om du har långt hår så kan det vara bra att knyta upp det så att det inte fastnar eller blir obekvämt.
Använd smarta kläder
Lite mer åtsittande kläder i elastisk funktionsmaterial material är följsamma,
smidiga, hålls bättre på plats och är dessutom alltid
ur vägen när du tränar. När du jobbar för fullt med balansen uppe på bollen så har du varken har lust eller
möjlighet att ständigt stanna upp för att rätta till
kläderna.
Om du svettas när
du tränar så är kläder i funktionsmaterial dessutom ett måste. Men den hudnära passformen transporterar inte bara fukt utan ökar
även den sensoriska informationen från hudsinnet och förstärker
led- och muskelkänslan vilket gör att du inte bara blir smidigare utan även blir mer uppmärksam på din
hållning och dina rörelser, smarta kläder helt enkelt!
Ett par cykelbyxor och en tajtare
tröja/top fungerar bra i de flesta fall. Långa eller korta
ben/armar är mycket upp till dig själv, temperaturen i rummet
och hur svettigt träningspasset får avgöra. Se bara till
att inte ärmarna och benen sitter för löst, då förlorar du lite av vitsen med funktionsmaterialet och riskerar dessutom att halka (varning för jazzbyxor m.a.o.).
Kläder för perfekt teknik
Om du är en ambitiös instruktör/motionär och vill ha perfekt teknik eller tränar för att använda bollen som en del av ett koreograferat uppvisningspass, då kör du sannolikt många bollträningspass i veckan för att finslipa och drilla tekniken. Här är det extra viktigt
med funktionella kläder som synliggör din teknik, ökar kroppsmedvetenheten och samtidigt får dig att känna dig flexibel.
Det enda rätta alternativet är en allt-i-ett dräkt typ brottardräkt, catsuit eller en gymnastikdräkt. Den tydliggör hållning och alla dina rörelser samtidigt som den alltid följer din kropp.
Med en dräkt har du inte längre någon separat byxa eller överdel som kan åka isär och den sitter därför lika ordentligt på plats hur du än vrider och rullar runt uppe på bollen. Detta i kombination med den åtsittande passformen ökar dessutom din kroppsmedvetenhet för bålens alla rörelser.
Hela dräkter är inte längre speciellt vanliga nuförtiden (jämfört med 80-talets aerobics och jymping). Men de används ändå i lite olika varianter av t.ex. gymnaster, dansare, friidrottare, roddare, triathleter och brottare.
Om det känns lite oskyddat kan du alltid kombinera med en tajt överdel eller ett bar byxor.
En tränings- eller tävlingsdräkt för gymnastik är både en billig och smart investering för både träning och uppvisning. Generellt gäller att de hela dräkterna är mycket prisvärda; en vettig träningsdräkt kostar faktiskt mindre än vad man normalt betalar för en enstaka byxa eller överdel var för sig. Det finns även specialdesignade yoga- och pilatesdräkter som fungerar bra, men de är i regel lite dyrare. Den här typ av kläder går att köpa i specialbutiker som säljer kläder för dans/gymnastik, brottning,friiddrott eller triathlon.
Inköpställen
Eftersom jag fått frågor om inköpställen för billigare dräkter, listar jag några exempel från Amazon i England, pris med frakt från 150 - 410 kronor. Generellt brukar leveranstid från England vara runt en vecka till Sverige och det tillkommer ingen tull eftersom det är inom EU.
|
|