Köpa boll


 
 

Röd bollNär du väljer boll, se till att du får en boll som är utrustad med Anti-Burst-System (ABS), vilket innebär att bollen inte exploderar om den punkteras utan luften sipprar långsamt ut. Numera är det lätt att få tag på punkteringssäkra bollar, importörer och återförsäljare har blivit mer uppmärksamma på detta krav.

(OBS: inköpststips längre ner på sidan)

Se upp för bollar som du hittar på lågprisvaruhus, som du får gratis eller till specialpris (t.ex. via en prenumeration en bokklubb el. dyl). I de flesta fall handlar det om "ful"-bollar med mycket ojämn kvalité och som helt saknar punkteringsskydd eller kvalitetsmärkning. Priset för dessa bollar brukar ligga runt 100 kronor. Exempel på "ful"-bollar är erbjudandet från Kellog's för några år sedan och även bollar från varuhuset Rusta (som enligt uppgift t.o.m. exploderat under pumpningen).

En punkteringssäker balansboll är inte särskilt dyr, i regel kostar en bra balansboll inte mer än mellan 200-300 kronor. Bollarna finns numera att köpa i välsorterade sportbutiker eller återförsäljare av sportutrustning. De flesta levarantörer av rehabutrustning till sjukgymaster m.m. har även balansbollar.

En vanlig boll håller för ungefär 200 kg belastning, vilket fungerar i de flesta fall. Om bollen ska användas av tunga personer, om du vill träna med extremt tunga vikter eller vill köra explosiva övningar (t.ex. hoppa uppe på bollen) så finns det även förstärkta bollar som håller för upp till 1,5 tons belastning. Dessa kan kosta upp emot 800-1000 kronor.

I de flesta fall finns bollarna i flera olika färger eller neutral vit. Om bollen ska användas för rehabilitering eller med barn kan man med fördel använda en lite mer färgstark boll. Som vanligt gäller att vitt har en tendens att snabbt bli smutsig. Vid inköp av en  hel gruppuppsättning så kan det vara en fördel att låta färgen indikera storleken på bollen: röd= 55cm, blå=65 cm och gul = 75 cm o.s.v.

Välja storlek

Sittande på bollDet är viktigt att välja rätt storlek på bollen beroende på hur lång du är och vilken typ av övningar du ska göra. I de flesta fall ska bollen ha en storlek så att du kan sitta uprätt uppe på bollen med fötterna i golvet och knä och höfter i lite drygt 90 graders vinkel.

Bollstorleken är diametern mätt från golvet till toppen av bollen (utan att du sitter på den), det är också den storlek som brukar stå angiven på bollen. Se tabellen här nedan för att enkelt avgöra rätt storlek baserat på din kroppslängd. Om du har långa ben bör du välja en storlek större. 

Bollhöjd
Kroppslängd Diameter på bollen
1 - 2,5 år 30 cm
2,5 - 5 år 35 cm
135-153 cm 45 cm
153 - 170 cm 55 cm
170 - 185 cm 65 cm
185 - 195  cm 75 cm
195 - 205 85 cm
205 - 95 cm

Ta dock tabellen med en liten nypa salt. Generellt är det oftast bättre med en lite för stor boll jämfört med för liten. Rent praktiskt varierar dessutom storleken lite från olika tillverkare, bland annat beroende på hur styvt materialet är. Det bästa är att provsitta precis den modell du funderar på att köpa. Den storlek som passar de flesta är 65 cm.

Du kan till viss del minska storleken på bollen genom att inte pumpa den lika hårt. En löst pumpad boll får större kontaktyta med både kroppen och golvet, den kan kännas mjukare, blir lite trögrullad och därmed mer stabil, en hårt pumpad boll blir snabbare och mer instabil men kan kännas lite obekväm när man ligger mot den.

Om du använder bollen mycket och dessutom har gott om plats kan det vara bra att ha flera bollar i olika storlekar. I vissa fall kan du behöva en större boll. T.ex. om du vill sitta och balansera på bollen utan att fötterna når ner i marken, något som utnyttjas av de som tränar ridteknik på bollen. I andra fall kan det vara en fördel med mindre boll, speciellt om man vill jobba med två bollar samtidigt för att få mer utmaning i vissa övningar som t.ex. armhävningar eller fällkninven.

Varianter på bollen

Det finns ett antal specialvarianter på balansbollen.

  • Känguroboll
    Känguruboll
    Den klassiska kängurubollen (som urpsrungligen kommer från samma företag som uppfann balansbollen). Rolig leksak för barn, begränsad användning för tränande.

  • Avlånga, cylinderformade physio-roll som bara rullar i en riktning. Ger mer stabilitet, används av sjukgymnaster.

  • Bollar med fötter som gör att bollen inte rullar iväg, perfekt om du bara vill sitta på bollen.

  • Bollar med inbyggda gummiband för att träna överkroppen. (Känner mig tveksam till den här bolltypen. Fästena för gummibanden bollen kommer lätt i vägen och dessutom ger fria vikter en mer naturlig stryketräning jämgört med gummiband.)

  • Jättebollar (diameter på drygt en meter). Används för att träna helkroppsbalans stånde eller liggande uppe på bollen. På barnsjukhus används jättebollar för att öppna up luftvägarna för lungsjuka barn, de placeras uppe på bollen och gungas fram och tillbaka samtidigt som man klappar dem för att få upp sekret ur luftvägarna.

  • Knottriga bollar för taktil stimulering. Taktilbollen är en balansboll med hundratals små mjuka piggar. Den ger en skön massage och stimulerar blodflödet samtidigt som den ger en taktil stimulering.  Taktilbollen kan med sina piggar dessutom stimulera lymftransport och aktivera punkter för zonterapi. Bollen kan används även vid behandling för de som behöver taktil terapi. Vid träning fungerar den som en vanlig balansboll, fast med lite mer proprioceptiv återkoppling: piggarna gör att man blir mer medveten om små rörelser.

Taktilboll, Photo Copyright istockphoto.com
Boll för taktil stimulering.

Inköpstips

Om du vill ha ett större urval av bollar, kan du handla på nätet. Du kan få tag på bollar av hög kvalite och bra pris från Amazon i England. Amazon är en seriös webbutik och leveransen från England går normalt på en vecka. Här är några exempel på mina favoriter som man kan köpa därifrån:

Superstark boll, klarar belastning på upp till 500 kg. Tjockare väggar och lite segare känsla. Fungerar bra att ha som stol. Detta är en boll som för dig som är orolig för maxbelastningen, men den är också bra för dig som vill jobba explosivt eller med tunga vikter och vill vara säker på att bollen håller. Bollen är nästan dubbelt så tung som en vanlig boll.
Stilfull helt genomskinlig balansboll. Passar bra för den stilmedvetena, som diskret inredningsdetalj.
Boll med inbyggda fötter, passar perfekt som kontorstol, eftersom den inte rullar iväg. Jag själv använder en storlek större jämfört med tabellen nedan för att sitta bekvämt vid skrivbordet.
Taktil boll som kombinerar massage och träning.
Jättebollar, upp till storleken 120 cm.
Jordnötsformade dubbelbollar som bara rullar i en riktning. Bra om du vill begränsa rörelsen till att rulla fram/bak eller åt sidan.
En lyxig bollstol på hjul. Kombinera med ett Tygöverdrag för att få en snygg kontorstol.